Care este cea mai buna apa de baut? Interviu cu Claudia Benea, singura femeie Aqua Somelier din Romania - thefavorites
16636
post-template-default,single,single-post,postid-16636,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Care este cea mai buna apa de baut? Interviu cu Claudia Benea, singura femeie Aqua Somelier din Romania

Care sunt cele mai bune ape pentru adulti?

Care sunt cele mai bune ape pentru copii?

Care sunt apele care ajuta la ameliorarea unor afectiuni?

Acest interviu cuprinde intrebarile mele, de om care nu are acces la izvoare naturale zilnic, dar vrea sa aleaga corect apa pe care o consuma din multitudinea de variante de pe piata. Am raspunsuri, explicatii clare si numele apelor bune de la singura specialista in studiul apei din Romania, Claudia Benea.

Claudia este Aqua Somelier adica un specialist certificat, care prin studiu și practica de degustare a diferitelor soiuri de apa are capacitatea de a recunoaste si a distinge aromele apelor, dar si proprietatile lor minerale. La sfarsitul acestui interviu vei intelege de ce avem nevoi diferite in privinta apei si care ne este apa potrivita. Claudia este sursa cea mai pertinenta intr-un subiect vital pentru noi toti: apa.

Disclaimer: Acest articol contine branduri de ape bune din Romania, dar nu este platit sau afiliat in nici un fel cu vreunul dintre ele. Exista foarte mult marketing in spatele multor branduri de apa, asa ca mi-am dorit sa ascult de la un specialist unde se termina reclama si de unde incep beneficiile reale asupra sanatatii. Apa este un subiect ce nu merita nici un compromis.

 

Ce inseamna o apa buna?

O apa buna inseamna apa cu valoare nutritionala.

Se confunda grav puritatea cu mineralizarea totala. Apa buna este apa bogata in minerale naturale, care-i dau valoarea nutritionala. Apa pura, sau purificata, distilata, ionizata, alcalinizata, poate fi obtinuta prin diferite tehnologii de filtrare, dar este o apa doar curata microbiologic, adica potabila. Dar este o apa moarta. Adica apa fara electroliti/minerale. Ca sa poată fi transportata la celule, apa trebuie sa aiba electroliți/minerale. Electrolitii atrag moleculele de apa, apa urmeaza electrolitii.

Singura apa valoroasa, bogata in nutrienti, cu valoare nutritionala reala si cu electroliti/minerale naturale, este APA MINERALA NATURALA, in care nu se adauga nimic si nu se intervine in mod artificial. In acest mod, apa ajunge la celule aşa cum a fost ea facuta si echilibrata in cel mai performant laborator pe care il cunosc, NATURA. Apa facuta la pulsul pamantului isi pastreaza informatia genetica atat de necesara organismului. Avem pe piata, destula apa minerala naturala imbuteliata pentru toate gusturile. Sa nu uitam ca apa ne asigura si ne completeaza o parte importanta din necesarul zilnic de minerale naturale.

Romania detine 60% dintre izvoarele naturale ale Europei.

 

Ce apa ne recomanzi sa bem?

Romania este foarte bogata in regiuni cu geodiversitate. Geodiversitatea inseamna, forme si structuri geologice, plantele, rocile, mineralele, cristale, soluri hidro-geologice catenele muntoase, de vulcanism, prin care acestea s-au format.

Apa in circuitul ei are o calatorie lunga de sute si mii de ani in subteran. Este lichidul cu cel mai protejat de poluare, iar mineralele cele mai naturale si mai necontaminate vin in subteran unde substantele chimice nu au ajuns in sol.  In drumul parcus au loc o serie de reactii intre apa si matricea minerala a formatiunilor traversate, absorbţia unor ioni de pe suprafetele argiloase, de asemenea absorbtia unor gaze, asa apare apa minerala natural carbogazoasa.

Practic, apa are memorie.

Zonele bogate in minerale naturale se afla in Covasna-Harghita, dar avem si in alte zone izvoare bogate in minerale naturale. De exemplu, avem apa plata AUR’A (pentru toate categoriile de varsta inclusiv bebeluși), imbuteliata direct la gura de izvor, in sticla, nu se intervine cu absolut nimic. Unica in lume pentru coloizii de aur si argint in mod natural, asa cum vine din munti, trece prin masivul Cracul de aur, are si PH nici mare nici mic, exact cat avem nevoie. Avem Biborteni, foarte buna si foarte bine echilibrata, Perla Harghitei (plata cea cu capac roz), Perla Moldovei foarte buna cu PH mare, Valcele o apa minunata, Perla Covasnei, Tiva Harghitei, Borsec, Aquavia.

 

Dilema mea in ultima perioada este apa imbuteliata vs. la filtru? Care e cea mai buna pentru organism?

Stiu, este dilema multora 🙂  Nu toate apele imbuteliate sau pe care le consumam, sunt la fel. Internetul este plin de reclame la tot felul de aparate de filtrare, osmoza inversa, ionizare, care promit ca scot apa vie, apa alcalina, etc. Apa care rezulta din toate aceste sisteme de filtrare, este o apa fara valoare nutritionala, este o apa moarta. PUNCT!

EXISTĂ 2 CATEGORII CU DIFERENTE URIASE.

O categorie este cea in care intra apa filtrata/purificata, alcalinizata prin orice fel de aparate/metode, iar cealalta este APA MINERALA NATURALA.

Sa le luam pe rand:

Apa filtrata/purificată prin osmoza inversa (care e foarte la moda) este o tehonogie de filtrare care elimina aproximativ 98% impuritatile/particulele organice si microorganismele, dar si 95% din compusii ionici, astfel ca obtinem o apa destructurata, cu valoare biologica 0.

Apa „vie” sau ionizata si alcalinizata. Se afirma ca separa electric hidrogenul de oxigen astfel alcalinizeaza apa. Ca aceasta sa reuseasca ar trebui indeplinita cel putin o conditie. Apa de la catod sa fie separata de cea de la anod ca sa nu se amestece. Atmosfera gazoasa de la suprafata apei ar trebui sa fie vaccumata permanent. Ambele conditii ar trebui indeplinite. Daca apa din aparat nu poate fi separata din cele 2 jumatati  ale vasului, (si nu este), doar consumi enorm de mult curent ca sa produci 2 l de apa moarta.

APA PURA. O mai gasim imbuteliata pe eticheta sub aceasta denumire de „apa pura”, dar filtrata prin acelasi proces. Dar pentru a fi mai placuta la gust i se adaugă minerale artificiale in cantitati mult mai mici. Pe eticheta este specificat „cu adaos de saruri minerale”. Practic, toate aceste ape sunt ape moarte, ape artificiale. Si de ce sa ne pacalim organismul cu ceva artificial?

Mai mult decat atat, atunci cand consumam o apa artificiala sau deloc mineralizata, organismul nostru trebuie sa adauge electroliti la această apă, luand din rezervele corporale si asa insuficiente. Asta duce la diluarea electrolitilor si redistribuirea insuficienta a apei in organism si poate duce la dezechilibre in organism.  Ganditi-va la asta ori de cate ori beti litri de apa purificata, filtrata, ionizata, de osmoza inversa, etc…

Apa trebuie sa aiba electroliti/minerale.

Singura apa valoroasa, bogata in nutrienti, este APA MINERALA NATURALA, in care nu se adauga nimic si nu se intervine in mod artificial. In acest mod, apa ajunge la celule asigurandu-ne o parte importanta din necesarul zilnic de minerale naturale.

 

Ce apa carbogazoasa ne recomanzi si daca exista restrictii in consumarea ei?

Apa natural carbogazoasă este mai bogată în minerale, decat apa carbogazificata sau apa minerala naturala plata.

În majoritatea cazurilor, dioxidul de carbon este legat genetic de prezenta corpurilor intruzive din apropierea zonelor in care, in perioade geologice trecute, au existat vulcani activi. Aceste emanatii de dioxid de carbon (CO2) se numesc manifestări post-vulcanice sau mofete, adica dioxidul de carbon degajat prin crapaturile scoartei terestre in fazele finale ale activitatii vulcanice. Dioxidul de carbon sub forma gazoasa iese catre suprafata prin intermediul fisurilor, penetrand rocile din calea sa si extragand un plus de minerale, aceasta este apa minerala natural carbogazoasa. Apa carbogazificata, este apa minerala naturala plata, in care se introduce CO2 ( dioxid de carbon), dar a carei compozitie chimica ramane la fel. Apa carbogazoasa/carbogazificata, precum si apa plată nu contin calorii, prin urmare nu pot duce la cresterea in greutate. Cu toate acestea, in diete se recomanda sa se bea apa plata. De ce? Pt ca CO2 ( dioxidul de carbon), ar putea stimula secretia gastrica si motilitatea, crescand pofta de mancare. Prezenta CO2 in apa poate genera balonare abdominala, disconfort, in special persoanelor care suferă deja de dilatatie gastrica si alte tulburări ale tractului digestiv.

Pentru copii nu recomand apa minerală naturala, carbogazoasa. Are un continut prea mare de minerale pentru a putea fi filtrate.

Pentru a îmbunatati functionalitatea sistemului digestiv, cele mai potrivite ape sunt cele bicarbonatate – calcice care, baute în timpul meselor, stimulează golirea gastrica, limitand aciditatea, promovand astfel activitatea enzimelor din pancreas. Altfel spus, cand aveti o masa copioasa si grea, apa minerala naturala, carbogazoasa. Borsec, Vâlcele, Tusnad, Biborteni, Perla Harghitei, Poiana Negri, excepționale. Aceste ape sunt natural carbogazoase. Pentru un plus de gust, unele mai sunt cu un adaus de CO2 si scrie pe ele. Imbogatite cu CO2 (dioxid de carbon).

 

Ce apa este recomandata copiilor mici?

Pe masura ce copilul se dezvolta, devine din ce in ce mai activ, iar necesitatile lui metabolice sporesc, ceea ce face necesar sa se ajusteze aportul hidrosalin. În aceasta faza, sunt preferate apele oligominerale si mediu mineralizate si printre acestea, in special cele bicarbonatate-calcice (cu continut de calciu mai mare de 150 mg/l). Acestea din urma furnizeaza calciu în forma ionica, extrem de biodisponibil si sunt, prin urmare, indicate la cei care, ca si copilul in crestere, au o nevoie crescuta pentru acest element. Exista o lipsa frecventa de calciu la copii si in special la 85% dintre fete ai 47% dintre baieti nu ajung la o adecvata doza zilnica al acestui element in dieta. În faza de creștere maximă a scheletului, organismul poate avea nevoie și de 300 mg de calciu pe zi. Nevoia zilnica a acestui ion este de aproximativ 1200-1500 mg.

Apele bicarbonatate-calcice sunt recomandate cu tarie in cazul intolerantei sau alergiilor la laptele de vaca, principala sursa de calciu alimentar. Cantitatea zilnica de calciu (mg) necesara:

1-6 ani – 800 mg

7-10 ani -1000 mg

11-17 ani 1200 mg

Apa pentru bebelusi trebuie sa aiba o cantitatea mica de minerale trebuie sa fie echilibrata, sa nu aiba pH mare si atentie la Sodiu. Cantitatea de sodiu trebue sa fie mai mica de 5 mg/L. Recomand o apa cu rezidu sec de la 250 in jos. Pentu reconstituirea laptelui formula, este recomandat sa se folosească apa plata oligominerala, si poate fi încălzită pana la maxim 70 grade. In nici un caz nu se fierbe. Ca prima recomandare avem AUR’A pentru ca este in sticla de sticla si este săraca in sodiu, ca alternativa avem Bucovina, Aquatique poate fi si Borsec.

 

Putem consuma apa de la reteaua orasului? Care sunt riscurile?

Apa din reteaua orasului este apa „teviana” potabila conform standardelor impuse. Dar atat. Stim ca majoritatea conductelor retelei de apa potabilă sunt foarte vechi. Apa de retea este captata din Arges si Dambovita. De aici trece printr-un proces lung pana sa ajungă potabila. Vine incarcata cu diversi compusi plina de microbi si tulbure. I se injecteaza ozon. Apoi ridicata cu pompe, ajunge in bazinele de decantare. Prin ea plutesc o puzderie de particule. De aici incepe procesul de curățare. PH-ul se reglează cu picaturi din lapte de var.

Apoi filtrata apoi i se adauga substante de curatare, sulfat de aluminiu, var, acid sulfuric, clor. Sigur in cantitati controlate si permise. Dar… trecând prin atatea procese, cam cat de buna credeți ca este?

Romania este o tara foarte bogata in ape minerale naturale. Confortul de a bea apa moarta versus de a cumpara apa minerală naturala (indiferent de tipul de îmbuteliere), se va regăsi in dezechilibrele din organism.

 

Ce apa e cea mai recomandata pentru gatit? Vad din ce in ce mai multe persoane care gatesc cu apa plata. Este corect?

Sa nu cadem in extreme. Apa plata nu se fierbe!

Prin fierberea apei plate, se concentreaza mineralele din apa prin evaporare si se precipita calciul, astfel se strica echilibrul natural al mineralelor.

Din punctul meu de vedere nu este cazul sa irosim apa minerala naturala, pentru gatit. O bem, asa cum este imbuteliata, este mult mai valoroasa:). Pentru gatit ar fi indicat sa gatim cu apa filtrata, aici sunt utile aparatele de filtrare, in special cel cu ozmoza inversa. Pentru gatit si pentru igiena corpului.

Cea mai sigura forma de imbuteliere este in sticla de sticla.

 

Multa lume evita pet-uri de teama sa nu influenteze calitatea apei. In ce masura apa imbuteliata la pet ne poate afecta sanatatea?

Acesta este un subiect complex si dureros pentru marea majoritate a consumatorilor de produse îmbuteliate in PET.

PET – este unul dintre cele mai comune forme de plastic, intalnit la sticlele de apa si de suc. E proiectat pentru o singura folosinta, utilizarea repetata creste riscul de dezvoltare a bacteriilor. A nu se folosi pentru transportul lichidelor calde ori fierbinți, căci odată cu creșterea temperaturii se elimina substante periculoase organismului uman. Sticlele de apa minerala  au trecută o data de valabilitate nu pentru produsul in sine, caci apa nu expira, ci pentru ambalaj, care după data mentionata pe eticheta incepe sa se degradeze si sa afecteze calitatea produsului continut in ambalaj, daca sta prea multe luni in pet.

BPA ( bisfenolul), este o substanța chimica folosită in fabricarea maselor plastice. Cel mai adesea policarbonatul este găsit în recipientele de apa refolosibile, rigide. Practic plasticul ne înconjoară viata. De la biberoanele sugarilor, jucarii si marea majoritate a produselor alimentare sunt ambalate in plastic. In Decembrie 2016 Comisia Europeană a hotarat sa elimine utilizarea BPA si va intra in vigoare anul acesta.

Sunt fabrici care deja, de ceva timp, nu mai folosesc aceasta substanta la fabricarea sticlei tip pet. Mineralele din apa nu se degradeaza, singura teama ( si uneori pe drept), vine din conditiile de depozitare de la fabrica, pana ajunge la raft. Cititi eticheta, e foarte important ca termenul de imbuteliere sa fie cat mai mic fata de data la care cumparati de la raft. Pentru consumul apei minerale naturale, orice varianta de imbuteliere este mult mai buna decat orice apa obtinuta prin diferite tehnologii (despre care am spus mai sus), adica apa lipsita de minerale/valoare nutritionala.

Evident ca cea mai sigura forma de imbuteliere, este in sticla de sticla. Recomand macar bebelusi si copii sa consume apa din sticla de sticla. Este cea mai sigura isi pastreaza proprietatile Ph-ul si nu exista nici un risc indiferent de data la care a fost îmbuteliata.

 

Sunt ape care ajuta la ameliorarea unor afectiuni. Din pacate, nu toti avem acces la izvoare terapeutice asa ca as vrea sa stiu daca o astfel de apa se gaseste in supermarket si cum ne poate ajuta?

Da! Vâlcele, este o apa extraordinara cu un continut de minerale absolut minunat, recomandata de medici pentru aciditate gastrica, si diferite probleme digestive, in special in constipație dar si pentru un bust de minerale in perioade de oboseala in anemii, asteniilor de toamna/primăvara. Conține in cantitate mare din cel mai important sistem tampon, HCO3 ( bicarbonat). Se gaseste in marile hypermarketuri. Alta minune de apa este AUR’A, unica in lume pentru coloizii de aur si argint, in mod natural. Stim ca acesti coloizi sunt antibacterieni, antiseptici. Vine cu un PH exact cat avem nevoie ținând cont de alimentația acida si alimentele super procesate. Foarte echilibrata ca si compoziție chimica si vine îmbuteliată in sticla de sticla.

Alegerea apei, este o chestiune de gust. Creierul tine cont si de gust, dar si de necesitatile organismului.

 

De multe ori in discutiile cu o persoana sau alta, descoperim ca avem preferinte diferite in privinta apei. Suntem obisnuiti cu ideea ca apa este o necesitate, dar este ea si o chestiune de gust?

Cu certitudine apa este o chestiune de gust. Dar nu numai. Oamenii consuma apa datorita senzatiei de sete, dar este de fapt, primul semn al unui organism deshidratat. Apa este cea mai buna sursa din care corpul isi poate lua minerale NATURALE.

Reînnoirea apei în corpul uman se face într-un ritm de 10 – 15% pe zi la copil şi de  6% pe zi la adult. Cu alte cuvinte în cca. 4 – 5 săptămâni, 60% din corpul nostru se schimbă in totalitate, la nivel celular, consumand apa.

Mai mult biodisponibilitatea mineralelor din alimentatie au o rata de asimilare mult mai mica trecând prin procesul de digestie.

Rata absorbtiei mineralelor din apa este mult mai mare( 98%), in decurs de 15-30 min.de la ingerare,  pt ca absorbția se face direct din intestin.  De aceea este recomandat sa bem 1-2 pahare de apa inainte cu 30 min de masa.

APA ESTE SEVA VIETII PE PAMANT. Este sursa noastră de viata, pe care nu avem voie să o irosim, pe care trebuie sa o onoram si careia trebuie sa-i recunoastem valoarea.

 

Am auzit la multe persoane ideea ca o anumita apa nu le potoleste senzatia de sete. Care ar fi explicatia?

Creierul tine cont si de gust dar si de necesitatile organismului. Cum stim?

Cand bem apa si simtim ca nu ne saturam, inseamna ca bem o apa oligominerala (adica mai potrivita pentru bebelusi si copii), iar necesitatile noastre ca adulti, sunt mai mari.

Cum stim ce apa sa alegem? Nimic mai simplu

Citim eticheta.:)

Pe eticheta prima data ne uitam la minerale, fiecare mineral in parte are niste valori, cantiatea o gasim mentionata in mg/L. Mineralele, se gasesc in apa disociate, sub formă de electroliti: calciul (Ca), magneziul (Mg), sodiul (Na) si potasiul (K), bicarbonatul (HCO3), clorul (Cl), sulfatul (SO4) si azotatii (NO3). La acestea se adauga oligoelementele reprezentate prin metale si metaloizi cu o concentratie redusa atat in apa, cat si in corpul uman, precum manganul (Mn), fierul (Fe), fluorul (F), siliciul (Si), seleniul (Se), zincul (Zn) Iod, cupru, crom, molibden etc, toate acestea avand un rol hotarator in constituirea si functionarea organismului uman.

Am avea nevoie zilnic de următoarele cantitati de minerale;

Sodiu – intre minim 500 mg si 3,4g/zi

Potasiu- minim 2500 mg/zi

Calciu – minim 800 mg/zi

Magneziu – intre 300-500 mg /zi

Clor -minim 750 mg/zi

Fosfor -1200 mg/zi

Sulf – 700-1500 mg /zi

Asadar, creierul este minunat, pentru ca tine cont si de gustul nostru, dar si de nevoile organismului. Stingem setea cu apa potrivită organismului nostru. Ascultați-l si beti apa care va satura. Recomand sa cumparati mai multe sortimente de apa si sa le beti pe fiecare separat pe parcursul unei zile, in fiecare zi, alt sortiment. Asa va dati seama la care apa sa va intoarceti. Mai mult, recomand sa schimbati din 2 in 2 saptamani sortimentul de apa minerala naturala. Nicio apa nu este identifica din punct de vedere chimic (al mineralelor). Ce conține una nu conține alta. Alternand diferite ape la doua saptamani ne bucuram de mai multe si diferite minerale, foarte valoroase pentru organism si vom descoperi ca apa are gust. 🙂

Pentru mai multe curiozitati legate de apa, intrati pe site-ul Claudiei, claudiabenea.ro

 

 

No Comments

Post A Comment